ventilatie

Ventileren voor een comfortabel binnenklimaat

Goed ventileren is belangrijk voor je algemene gezondheid. Juist in moderne, tochtvrije huizen en bedrijfsgebouwen gebeurt dit vaak onvoldoende. Met nare geurtjes, schimmels en fijnstof als gevolg. De oplossing? Een duurzaam ventilatiesysteem.

Ventilatie van RA Techniek

RA Techniek helpt je bij het aanleggen, onderhouden en vervangen van jouw ventilatiesysteem.
We onderscheiden daarbij twee typen:

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie wordt de lucht in huis ververst, doordat deze voortdurend wordt weggezogen. Schone lucht komt dan vanzelf binnen via ramen die openstaan of via ventilatieroosters. Deze vorm van ventilatie is budgetvriendelijk, maar vereist wel goed gebruik en regelmatig onderhoud.

Bij mechanische ventilatie is het van belang dat er op elk moment frisse lucht van buiten naar binnen kan. De ventilatieroosters (of ramen) dienen dus altijd open te staan. Ook is het belangrijk dat er een goede luchtstroming in huis is, bijvoorbeeld door wat ruimte onder de binnendeuren te laten.

Ventilatie op basis van Warmteterugwinning (WTW)

Bij ventilering via Warmteterugwinning wordt vuile lucht doorlopend afgezogen, terwijl er tegelijkertijd schone lucht wordt aangevoerd. We noemen dit ook wel balansventilatie. Het voordeel van WTW-ventilatie is dat 95% van de warmte in huis blijft. De warmte van de afgevoerde lucht wordt namelijk gebruikt om de koude, verse lucht van buiten op te warmen.

Dit systeem is duurder dan mechanische ventilatie, maar het voordeel is dat je bijna geen energie verspilt. Ook bij deze vorm is regelmatig onderhoud en schoonmaken van belang om de lucht gezond te houden.

Passend advies van RA Techniek

Wil je een comfortabel en gezond binnenklimaat, maar weet je niet precies wat het beste bij jou past? Neem gerust contact met ons op. We geven je graag een passend advies in combinatie met een vrijblijvende offerte.